Get Adobe Flash player

Τρόποι Βελτίωσης του Σπέρματος.

Στις μέρες μας ο πιο συχνά απαντώμενος λόγος υπογονιμότητας είναι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων στους άντρες. Έχει πλέον γίνει αποδεκτό ότι ένα  σπέρμα με μετρήσεις κάτω από το όριο των 20 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά κυβικό εκατοστό ( 20 million/ml) είναι συνδεδεμένο με μειωμένη γονιμότητα. Επιπλέον το ποσοστό των ανδρών που πέφτουν κάτω από αυτό το όριο αυξάνεται συνεχώς.

Μελέτες αποδεικνύουν την επίπτωση που έχουν στην γονιμότητα πολλά χρησιμοποιούμενα χημικά, τοξικά εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και βιομηχανικά χημικά (DDT, PCB και άλλα), ουσίες που περιέχουν οιστρογόνα και ορμόνες που περιέχονται σε ζωικά προϊόντα.

Σημαντικό ρόλο παίζει το άγχος της σύγχρονης διαβίωσης και το εργασιακό περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις η έκθεση σε βλαπτικές ουσίες είναι μεγαλύτερη στους εργασιακούς χώρους παρά στο γενικό πληθυσμό.

Γνωστοί βλαπτικοί παράγοντες

Τολουένιο (μελάνι, βαφές, βενζίνη, αρώματα, κόλλες).

Στυρένια (πλαστικά, ρητίνες, ελαστικά).

Αιθέρες γλυκόλης -κυρίως μικρής αλυσίδας: (ηλεκτρονικά, αποψυκτικά, μελάνια, χρώματα, αρώματα, φωτογραφικά υγρά, ορισμένα εντομοκτόνα).

Διάφοροι διαλύτες.

Μόλυβδος (βαφές, μπαταρίες, κεραμικά, κοσμήματα, εκτυπωτικά, πυρομαχικά, PVC).

Διβρωμοαιθυλένιο: εντομοκτόνο και προσθετικό βενζίνης.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ένας άνδρας;

  1. Να έχετε φυσιολογικό βάρος σώματος.
  2. Αποφύγετε ζεστά μπάνια και τα στενά εσώρουχα. Οι όρχεις σε φυσιολογικές συνθήκες κρατούν την περιοχή που παράγεται το σπέρμα σε μια θερμοκρασία λίγο πιο κάτω από αυτή που έχει το υπόλοιπο σώμα μας.
  3. Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα ευθύνεται για την μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης στο αίμα επηρεάζοντας έτσι την ανάπτυξη του σπέρματος.
  4. Κόψτε το αλκοόλ. Το αλκοόλ επηρεάζει και αυτό την τεστοστερόνη.
  5. Αυξήστε τη λήψη του ψευδαργύρου (Zn), σεληνίου (Se) και φιλικού οξέος στην διατροφή σας.

 

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Τα τρόφιμα που περιέχουν σελήνιο είναι τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αυγά, το κοτόπουλο, το συκώτι, το σκόρδο και τα λαχανικά.

Φιλικό οξύ συναντάμε σε φαγητά όπως τα λαχανικά και τα πορτοκάλια

 

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner