Get Adobe Flash player

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Τα αίτια της ενδομητρίωσης δεν είναι γνωστά, εντούτοις ένας μεγάλος αριθμός θεωριών έχει προταθεί κατά καιρούς.

Η θεωρία της παλινδρόμησης της περιόδου προτείνει ότι κύτταρα του ενδομητρίου μπορεί να περάσουν μέσω των σαλπίγγων και να εμφυτευτούν και να μεγαλώσουν στην κοιλότητα της πυέλου ή της κοιλιάς γενικότερα.

Η ανοσολογική θεωρία προτείνει ότι κάποια ανεπάρκεια στο ανοσολογικό σύστημα επιτρέπει τον ιστό της περιόδου να εμφυτευτεί και να αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές εκτός της ενδομήτριας κοιλότητας.

Η θεωρία της κληρονομικότητας πιθανολογεί ότι ορισμένες οικογένειες μπορεί να φέρουν προδιαθεσικούς παράγοντες που να οδηγούν στην ενδομητρίωση.

Μόλις τα κύτταρα του ενδομητρίου εμφυτεύονται έξω από τη μήτρα μετατρέπονται σε πρόβλημα. Κάθε μήνα οι ωοθήκες παράγουν ορμόνες που ερεθίζουν τα κύτταρα του ενδομητρίου ώστε να προετοιμαστούν για να δεχθούν το γονιμοποιημένο ωάριο. Όμως και τα κύτταρα του ενδομητρίου που βρίσκονται έξω από την κοιλότητα της μήτρας απαντούν με τον ίδιο τρόπο σ’αυτό το ερέθισμα αλλά δεν έχουν την ικανότητα να αποχωρίζονται στη διάρκεια της περιόδου ,από τον ιστό στον οποίο βρίσκονται, μερικές δε φορές αιμορραγούν.Αυτή η συνεχής διαδικασία προκαλεί ουλές και συμφύσεις στις ωοθήκες και στις σάλπιγγες οι οποίες συμφύσεις δυσκολεύουν ή καθιστούν αδύνατη τη μεταφορά του ωαρίου από την ωοθήκη στη σάλπιγγα.

Μόλις αυτά τα κύτταρα προσπελάσουν το σκληρό τοίχωμα της ωοθήκης αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να μαζεύουν μεγάλες ποσότητες αίματος και να σχηματίζουν κύστες στην ωοθήκη το μέγεθος των οποίων μπορεί να ποικίλλει, μέχρι πορτοκαλιού, και είναι πού επώδυνες. Με το πέρασμα του χρόνου αυτό το αίμα γίνεται σκούρο και γι αυτό αυτές οι κύστες ονομάζονται σοκολατοειδείς.

Η ενδομητρίωση είναι συχνό πρόβλημα στις γυναίκες ,περίπου 10-20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, και 15-40% των υπογόνιμων γυναικών. Αν και η διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται συνήθως στην ηλικία μεταξύ 25 και 35 το πρόβλημα πιθανώς ξεκινά με την έναρξη της περιόδου. Οι έφηβες γυναίκες μπορεί να έχουν συμπτώματα έντονων πόνων περιόδου αλλά συχνά αυτό αγνοείται ή θεωρείται φυσιολογικό. Μια γυναίκα που έχει μητέρα ή αδερφή με εμδομητρίωση έχει έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει την πάθηση από τον κίνδυνο που έχει ο γενικός πληθυσμός. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία, περίοδος που κρατά περισσότερο από 7 ημέρες και κύκλος μικρότερος των 27 ημερών. Επίσης οι σεξουαλικές επαφές στη διάρκεια της περιόδου θεωρούνται πιθανός κίνδυνος για την ανάπτυξή της.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει δυστυχώς κάποια μορφή πρόληψης. Εντούτοις γυναίκες με ενδομητρίωση που τελικά εγκυμονούν φαίνεται να έχουν βελτιωμένη τη νόσο μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη φαίνεται ότι καθυστερεί την έναρξη και την επιδείνωση της σε γυναίκες ευπαθείς να την εμφανίσουν.

Συμπτώματα

  1. Προοδευτικά επιδεινούμενοι πόνοι περιόδου
  2. Σταθερός πόνος στην κοιλιά πριν ή κατά την περίοδο ή μια ή και δυο εβδομάδες πριν από αυτή.
  3. Πόνος χαμηλά στη μέση οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια του κύκλου.
  4. Πιο μικροί κύκλοι περιόδου ή αίμα σε οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια του κύκλου.
  5. Σταγονοειδής αιμόρροια πριν την έναρξη της περιόδου.
  6. Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά την σεξουαλική επαφή.
  7. Πόνος με τις εντερικές κενώσεις
  8. Υπογονιμότητα

Σημείωση:Συχνά τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μην υπάρχουν και καθόλου. Πραγματικά μερικές γυναίκες με πολύ σοβαρή ενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου πόνο ενώ άλλες με πολύ μικρές βλάβες μπορεί να έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος της εξάπλωσης της νόσου(όπως αποκαλύπτεται με τη λαπαροσκόπηση), από την επιθυμία της γυναίκας για μελλοντική τεκνοποίηση, το μέγεθος των συμπτωμάτων όπως επίσης και από την ηλικία της γυναίκας.

Απλή παρακολούθηση μπορεί να είναι αρκετή για νεαρές γυναίκες με λίγη ενδομητρίωση και λίγα συμπτώματα. Πολύ σημαντική είναι η τακτική ιατρική εξέταση κάθε 6-12 μήνες ώστε να εκτιμάται η πορεία της νόσου.

Η θεραπεία με φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνει:

Τα αναλγητικά μπορεί να δοθούν σε γυναίκες που παραπονούνται για πόνο χωρίς όμως να έχουν άλλα ευρήματα και δεν επιθυμούν να εγκυμονήσουν άμεσα.

Η επίτευξη μιας κατάστασης ψευδοεγκυμοσύνης με τη λήψη ορμονικών σκευασμάτων όπως τα αντισυλληπτικά. Αυτή η μορφή θεραπείας αναπτύχθηκε λόγω παρατηρήσεων ότι η ενδομητρίωση υποχωρεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η θεραπεία παίρνει 6-9 μήνες και ανακουφίζει τα περισσότερα από τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης αλλά δεν προλαμβάνει τις ουλές και τις συμφύσεις που μπορεί να προκαλέσει η νόσος. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η κατάθλιψη ή και αιμόρροια ανάμεσα σε περιόδους.

Παρόμοια μπορεί να θεωρηθεί η ψευδοεμμηνόπαυση (μια κατάσταση που μοιάζει στην εμμηνόπαυση) η οποία αναπτύχθηκε μετά από παρατήρηση ότι η ενδομητρίωση υποχωρεί σημαντικά με την κλιμακτήριο. Γι αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται ορμόνες που ελαττώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα .Το πιο παλιό από αυτά τα φάρμακα το Danazol φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικό για μέτριες καταστάσεις ενδομητρίωσης. Πιο καινούργια φάρμακα που χρησιμοποιούνται με μεγάλη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της νόσου μπορεί να έχουν σαν ανεπιθύμητες ενέργειες όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις ,αλλαγές της διάθεσης, ξηρότητα του κόλπου και απώλεια οστού από τα κόκαλα.

Η χειρουργική θεραπεία συνήθως χρησιμοποιείται σε γυναίκες με πολύ σοβαρή ενδομητρίωση με συμφύσεις και υπογονιμότητα. Με τη συντηρητική χειρουργική θεραπεία προσπαθούμε να καταστρέψουμε ή να αφαιρέσουμε την ενδομητρίωση που είναι εμφανής να λύσουμε συμφύσεις και να αποκαταστήσουμε την ανατομία της πυέλου όσο τω δυνατόν περισσότερο. Η ριζική χειρουργική θεραπεία ανταποκρίνεται περισσότερο σε γυναίκες με πού σοβαρή ενδομητρίωση και που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούμε τη μήτρα ,τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και ότι άλλη εστία της νόσου υπάρχει.

Πρόγνωση

Τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από συντηρητική χειρουργική θεραπεία, σε γυναίκες που προ της θεραπείας θεωρούνταν υπογόνιμες είναι περίπου 75% για ελαφρά ενδομητρίωση 50-60% για μετρίου βαθμού και 30-40% για σοβαρές περιπτώσεις.

Επιπλοκές

Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ενδομητρίωσης. Επομένως εάν μια γυναίκα επιθυμεί να τεκνοποιήσει και ξέρει ότι έχει τη νόσο καλά είναι να ξεκινήσει νωρίτερα και με μικρά μεσοδιαστήματα μεταξύ των κυήσεων.

Επίσης σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν προβλήματα στο έντερο ή και στην ουροδόχο κύστη όταν έχουμε εστίες στα αντίστοιχα όργανα.

Συμπεράσματα

Καλό είναι να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας εάν έχετε κάποια από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν

Έλεγχος για ενδομητρίωση θεωρείται επιλογή σας εάν έχετε μητέρα ή αδερφή με τη νόσο ή εάν δεν μπορείτε να εγκυμονήσετε μετά από ένα έτος προσπάθειας για σύλληψη.

Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι μια μέθοδος για να δούμε το εσωτερικό της κοιλιάς και να θέσουμε τη διάγνωση ή και να καταστρέψουμε μικρές εστίες ενδομητρίωσης.

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner