Get Adobe Flash player

Χολόσταση της Κύησης

Η Χολόσταση της Κύησης εμφανίζεται κυρίως στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Πρόκειται για μια πάθηση που αφορά αποκλειστικά την εγκυμοσύνη και το βασικό της σύμπτωμα είναι ο κνησμός (φαγούρα). Δεύτερο πιθανότερο σύμπτωμα είναι ο ίκτερος.

Το συκώτι (ήπαρ) είναι από τα πιο ζωτικά όργανα του ανθρώπου και στην εγκυμοσύνη επηρεάζεται διαφορετικά σε κάθε γυναίκα. Μια ελαφρά αύξηση των ηπατικών τιμών μπορεί να είναι φυσιολογική, ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Η αιτία της χολόστασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανότατα οφείλεται στα αυξημένα οιστρογόνα της εγκυμοσύνης και σε δυσλειτουργική απέκκριση της χολής. Επίσης προδιαθεσικός παράγοντας θεωρείται η παλαιότερη εμφάνιση χολόστασης με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι το οικογενειακό ιστορικό χολόστασης και η φυλή (κυρίως Κινέζοι και Σκανδιναβοί).

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σπάνια απειλείται άμεσα η ζωή του εμβρύου λόγω της ηπατικής δυσλειτουργίας. Υπάρχει όμως αυξημένη πιθανότητα αποβολής και πρόωρου τοκετού σε σχέση με μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Για την μητέρα, πέρα από τον ενοχλητικό κνησμό σε όλο το σώμα και τα άκρα, υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Ο κνησμός μπορεί να είναι πραγματικά έντονος και να καταβάλει ακόμα και ψυχολογικά την έγκυο εάν παρατείνεται για πολλές εβδομάδες, υποχωρεί όμως μετά τον τοκετό. Η ύφεση του κνησμού συνήθως επέρχεται σε διάστημα ωρών από τον τοκετό, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσει για 15 ημέρες ακόμα.

Σπάνια χρειάζεται να γεννήσουμε πρόωρα ένα παιδί λόγω των συμπτωμάτων της μητέρας.

Ο ίκτερος δεν εμφανίζεται πάντα (25%) αλλά επίσης μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και 2-4 εβδομάδες μετά την αρχική εκδήλωση του κνησμού.

Στα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων περιμένουμε να βρούμε αυξημένες ηπατικές τιμές (SGOT, SGPT), αλλά και χολερυθρίνη. Κυρίως όμως βρίσκουμε αυξημένα τα χολικά οξέα (έως και 100 φορές πάνω από το κανονικό). Άλλες εξετάσεις που μπορεί να βρούμε αυξημένες είναι η ALP,η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Το βασικό μέλημά μας είναι να βεβαιώνουμε ανά τακτά διαστήματα ότι το έμβρυο αναπτύσσεται σωστά και δεν επηρεάζεται από την ηπατική δυσλειτουργία της μητέρας. Εάν αυτό εξασφαλιστεί, είναι πολύ σημαντικό να ανακουφιστεί η μητέρα από τον κνησμό. Πέρα από μη φαρμακευτικά προϊόντα (λοσιόν καλαμίνης) μπορεί να χορηγηθεί χολεστυραμίνη και κυρίως ουρσοδεοξυχολικό οξύ.



 

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner