Get Adobe Flash player

Πρόκληση Τοκετού

Πρόκληση Τοκετού

Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός διενεργεί πρόκληση τοκετού, αν έχει διαγνώσει πως διατρέχετε κίνδυνος εσείς ή το έμβρυο.

Η πιο συνηθισμένη ένδειξη είναι όταν έχετε υπερβεί την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Μία εβδομάδα ύστερα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού, ο πλακούντας δε λειτουργεί σωστά και το μωρό κινδυνεύει από κακή θρέψη και μειωμένη παροχή οξυγόνου.

Προτείνεται επίσης σε περιπτώσεις παθήσεων της μητέρας, όπως η προεκλαμψία ή αν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στην υγεία του μωρού.

Αν έχουν σπάσει τα νερά και ο τοκετός δεν εξελιχθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες γίνεται πρόκληση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Υπάρχουν 3 τρόποι πρόκλησης τοκετού:

  1. Η χορήγηση προσταγλανδίνων.
  2. Η ενδοφλέβια χορήγηση ωκυτοκίνης.
  3. Η ρήξη του θυλακίου.

 

Η προσταγλανδίνη είναι ορμόνη που συντελεί στην ωρίμανση και διαστολή του τραχήλου. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος χορηγησης προσταγλανδίνων είναι ο ενδοκολπικός και χορηγούνται με τη μορφή δισκίων, υπόθετων η gel.

Ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη που χρησιμοποιείται ευρέως για να προκληθούν συσπάσεις και χορηγείται ενδοφλεβίως.

Η ρήξη του θυλακίου αυξάνει τα επίπεδα των προσταγλανδινών, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο συχνές συσπάσεις. Η διαδικασία αυτή γίνεται κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης. Επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός μακρού πλαστικού εργαλείου, η απόληξη του οποίου μοιάζει με αγκίστρι. Εισέρχεται μέσα στον τράχηλο, πιέζει ελαφρώς τον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο και τον σπάει αφήνοντας το αμνιακό υγρό να χυθεί.

 

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner