πρόληψη

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ;

Η μαστογραφία συνιστάται να γίνεται σε ετήσια βάση μετά το 40ο έτος. Μερικές γυναικολογικές εταιρίες συνιστούν να γίνεται μετά το 38ο έτος, χωρίς αυτό να αλλάζει σημαντικά τα ποσοστά πρόωρης ανεύρεσης καρκίνων του μαστού.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει η πρώτη μαστογραφία να γίνεται στα 35. Μέχρι την ηλικία αυτή θα πρέπει να διενεργείται υπερηχογράφημα μαστών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις μικρές ηλικίες λόγω της αυξημένης πυκνότητας του μαστού το υπερηχογράφημα έχει καλύτερη απεικόνιση από τη μαστογραφία.

Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται στο 1ο μισό του μηνιαίου κύκλου της γυναίκας. Δηλαδή από το τέλος της περιόδου μέχρι το αργότερο την ωορρηξία. Αυτό συμβαίνει για να αποφύγουμε την επίδραση της προγεστερόνης στην απεικόνιση του αδένα του μαστού, αλλά επιπλέον για να μην έχουμε εγκυμοσύνη.

Τέλος είναι σημαντικό να μην έχει γίνει χρήση ταλκ ή αποσμητικού από την ασθενή την ημέρα της μαστογραφίας.

ΨΗΦΙΑΚΗ Ή ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ;

Η ψηφιακή μαστογραφία γίνεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Όλο και περισσότερα διαγνωστικά κέντρα εξοπλίζονται με ψηφιακούς μαστογράφους, αλλά δυστυχώς το επιπλέον κόστος της εξέτασης δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Με την εξαίρεση του αυξημένου κόστους, η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί της κλασικής κυρίως λόγω της μειωμένης ακτινοβολίας που δέχεται η ασθενής, αλλά επίσης και λόγω της αυξημένης ευκρίνειας και της δυνατότητας επεξεργασίας της εικόνας σε δεύτερο χρόνο.
Με λίγα λόγια έχουμε ευκολότερη διάγνωση με λιγότερη ακτινοβολία, πράγμα το οποίο είναι ένα καλό επιχείρημα για να επωμισθούμε το επιπλέον κόστος της εξέτασης.
πρόληψη

MAMMOGRAPHY

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ;

Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται πως με την απαραίτητη ετήσια μαστογραφία τους δέχονται τόση ακτινοβολία ώστε κινδυνεύουν περισσότερο από ενδεχόμενο καρκίνο.
 
Η αλήθεια ευτυχώς απέχει πολύ από την εικασία αυτή. Η ακτινοβολία της κλασικής μαστογραφίας ισοδυναμεί με την επιπλέον ακτινοβολία που δέχεται ένα άνθρωπος στη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού 2 ωρών. Επιπλέον, η ψηφιακή μαστογραφία επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό με το 10% μόνο της ακτινοβολίας μιας κλασικής μαστογραφίας.
 
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η πραγματική δόση ακτινοβολίας της μαστογραφίας είναι αμελητέα μπροστά στο ενδεχόμενο όφελος της πρόωρης διάγνωσης ενός καρκίνου του μαστού.
 
Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας σοβαρός λόγος να παραλείπουν οι γυναίκες την ετήσια μαστογραφία τους φοβούμενες πιθανές συνέπειες στην υγεία τους. Αντίθετα διακινδυνεύουν πολύ περισσότερα αποφεύγοντάς την.

MAMMOGRAPHY

ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΜΑΣΤΟΥ – FNA (FINE NEEDLE ASPIRATION)

Η παρακέντηση μαστού γίνεται σχεδόν πάντα με υπερηχογραφικό έλεγχο και αφορά σε ευρήματα του μαστού για τα οποία πρέπει να έχουμε πληροφορίες όχι μόνο απεικονιστικές , αλλά και για το είδος των κυττάρων τους.

Αφορά δηλαδή κύστες ή συμπαγή στοιχεία τα οποία τρυπάμε με μια λεπτή βελόνα και αναρροφούμε μέρος του περιεχομένου τους προκειμένου, μετά από κυτταρολογική εξέταση να μάθουμε να είναι κακοήθη. Πολλές φορές η πληροφορία που παίρνουμε είναι σημαντική τόσο για το αν πρέπει να αφαιρέσουμε την επίμαχη βλάβη, όσο και για το τι είδους επέμβαση θα πραγματοποιηθεί για την αφαίρεσή της.

Παλαιότερα υπήρχαν ερωτηματικά για το αν η παρακέντηση μπορεί να διασπείρει κακοήθη κύτταρα μιας βλάβης και να επιδεινώσει ην εξέλιξη ενδεχόμενου καρκινώματος. Μετά από εκτεταμένες και επανειλημμένες έρευνες τα ερωτήματα αυτά έχουν πλέον απαντηθεί και έχει κριθεί ότι δεν υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος για μια γυναίκα από τον ήδη υπάρχοντα λόγω της βλάβης που έχει στο μαστό της.

Με λίγα λόγια η παρακέντηση μορφωμάτων του μαστού είναι ασφαλής εφόσον γίνεται υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και μας παρέχει σημαντικότατες πληροφορίες για τον τρόπο αντιμετώπισης πιθανών ευρημάτων.

asset1