asset1

Λοχεία

Το Σώμα μετά τη Γέννα

Παρότι έχετε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας, θα αισθανθείτε μεγάλη απογοήτευση- εξακολουθεί να είναι χαλαρή και « σακουλιασμένη» τόσο που θα αναρωτιέστε εάν ποτέ θα επανέλθετε.Ταυτόχρονα τα φθίνοντα επίπεδα των ορμονών μπορεί να κάνουν τη διάθεσή σας απρόβλεπτη. Προσπαθείστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας, πως όλα αυτά τα συμπτώματα θα παρέλθουν όταν ο οργανισμός συνέλθει πλήρως από τον τοκετό

Τις επόμενες μέρες από τον τοκετό θα παρατηρήσετε τα εξής:

  1. Συσπάσεις της μήτρας και σταδιακή μείωση του όγκου της.
  2. Βλεννοαιματηρές εκκρίσεις, γνωστές ως λόχεια, οι οποίες αλλάζουν σε χρώμα και ροή με την πάροδο του χρόνου.
  3. Προβλήματα στις κενώσεις.
  4. Διόγκωση και πόνος στους μαστούς.
  5. Απώλεια βάρους.
  6. Καταπονημένες θηλές.
  1. Μετά την Καισαρική:

Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση και αναπόφευκτα θα υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος. Σας συστήσουμε να σηκωθείτε το γρηγορότερο από το κρεβάτι έστω και με κάποια βοήθεια. Όσο πιο γρήγορα κινηθείτε, τόσο πιο γρήγορα θα συνέλθετε. Θα χορηγήσουμε παυσίπονα τις επόμενες μέρες.

Ίσως να έχετε προβλήματα με την αφόδευση, τα οποία ξεπερνιούνται στις επόμενες 2-3 μέρες.

Η τομή θα επουλωθεί σε μία βδομάδα περίπου. Να τη διατηρείτε καθαρή και στεγνή. Αν έχετε ερεθισμό ή μικρή πυόρροια στην τομή συμβουλευτείτε μας. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, αποφύγετε να σηκώνετε βάρη για τις επόμενες 6 εβδομάδες.

2. Επαναμφάνιση της Εμμήνου Ρύσεως:

Αν δε θηλάζετε, η περίοδος θα εμφανιστεί έπειτα από 4 – 6 εβδομάδες. Εάν όμως θηλάζετε, μπορεί να εμφανίζεται σε ακανόνιστα διαστήματα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ξεκινήσει μόλις διακόψετε το θηλασμό. Η ποσότητα του αίματος της περιόδου κατά τους πρώτους κύκλους ποικίλλει, αλλά σύντομα θ’ αποκατασταθεί ο κύκλος.

3. Αντισύλληψη:

Η ωορρηξία θα ξεκινήσει πρώτου ακόμα εμφανιστεί η πρώτη σας περίοδος μετά τον τοκετό, γι’ αυτό αν κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη, υπάρχει πιθανότητα να ξαναμείνετε έγκυος.

4. Τι να προσέχετε:

Σημάδια που θα σας ανησυχήσουν και που πρέπει να ανάφερε στο γιατρό σας αποτελούν:

  1. Ραγάδες στη θηλή
  2. Πυρετός
  3. Πόνος στη κοιλιά
  4. Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις
  5. Μεγάλη απώλεια αίματος για 4 μέρες ή παραπάνω
  6. Αποβολή μεγάλων πηγμάτων
  7. Λιποθυμία, δύσπνοια, ζάλη
  8. Ερυθρό και πρησμένο περίνεο
  9. Πόνος στους μαστούς
  10. Ερυθρότητα στους μαστούς με ή χωρίς θερμότητα

Διατροφή και Άσκηση μετά την Εγκυμοσύνη

Επιβάλλεται να εξακολουθήσετε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και μετά την εγκυμοσύνη. Η ισορροπημένη διατροφή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για να διατηρήσετε την υγεία σας και την ενέργεια που χρειάζεστε ώστε να φροντίσετε το νεογέννητο μωρό σας.

Φροντίστε να καταναλώνετε πολλά υγρά, 6 – 10 ποτήρια ημερησίως. Να αποφεύγετε το αλκοόλ διότι περνάει στο μητρικό γάλα. Όταν πάντως πιείτε, περιορίστε τη λήψη στο ένα ποτήρι κρασιού την ημέρα, μετά το θηλασμό. Όταν πίνετε καφέ ή τσάι ή κόκα – κόλα, το επίπεδο της καφεϊνης στο γάλα σας αυξάνεται. Προσπαθήστε, λοιπόν, να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι την ημέρα και μάλιστα 2 ώρες προτού θηλάσετε.

Προφανώς ανυπομονείτε να αποκτήσετε ξανά τη σιλουέτα σας και να ξεφορτωθείτε τα παραπανίσια κιλά. Μη βιάζεστε όμως τόσο πολύ. Αν

θηλάζετε και είστε συνάμα αυστηρή στον έλεγχο των θερμίδων σας, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ικανότητά σας να παράγετε γάλα. Μόλις εγκατασταθεί πλήρως ο θηλασμός, μπορείτε να αρχίσετε δίαιτα χωρίς μεγάλες στερήσεις, ώστε να μην επηρεαστεί το γάλα και όχι πριν από την 6η με 8η εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Μειώστε λιπαρά, έλαια και γλυκά και αυξήστε στο διαιτολόγιό σας πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Οι μη επεξαργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά θα σας δώσουν την ενέργεια και πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να φροντίσετε το μωρό σας.

Προκειμένου να ξαναβρείτε τη σιλουέτα σας, χρειάζεται να συνδυάσετε την υγιεινή διατροφή με ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε είδους άσκηση πάρτε την άδεια του γιατρού. Ως τότε, αν νοιώθετε έτοιμη, αρχίστε βγάζοντας βόλτα το μωρό. Όταν νοιώθετε κουρασμένη, πρέπει να σταματάτε. Αν θηλάζετε, είναι προτιμότερο να ασκηθείτε μετά το θηλασμό ή αφού προηγουμένως έχετε εξαγάγει το γάλα σας έτσι ώστε οι μαστοί να μην είναι γεμάτοι.

Επιλόχεια Μελαγχολία και Κατάθλιψη

Η θλίψη μετά τη γέννα και η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι η ίδια κατάσταση: η πρώτη είναι συνηθισμένη και διαρκεί λίγο, ενώ η δεύτερη καταβάλλει συναισθηματικά τη μητέρα και επιδρά στη ψυχοσύνθεσή της, αλλά και στο παιδί.

Επιλόχεια μελαγχολία

Το 85% των νέων μητέρων υποφέρει από επιλόχεια μελαγχολία και θεωρείται από πολλούς φυσιολογικό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. μεταπτώσεις στη διάθεση
  2. ευερεθιστότητα
  3. ανησυχία
  4. σύγχυση
  5. ξεσπάσματα με λυγμούς
  6. διαταραχές της όρεξης.
  1. Εμφανίζονται μία με δύο ημέρες μετά τη γέννα και διαρκούν 10-14 ημέρες.
  2. Ενοχοποιούνται συνήθως η γρήγορη μεταστροφή των ορμονών και ο λιγοστός ύπνος.
  3. Σε ποσοστό 10-20% των τοκετών η απλή θλίψη εξελίσσεται σε κατάθλιψη.
  4. Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις ξεκινά τις πρώτες 6 εβδομάδες και κορυφώνεται τη 10η εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Επιλόχεια κατάθλιψη

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. απώλεια ενδιαφέροντος για συνηθισμένες δραστηριότητες
  2. δυσκολία συγκέντρωσης της προσοχής ή λήψης αποφάσεων
  3. κόπωση
  4. αίσθημα ανικανότητας και ενοχής
  5. επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
  6. σημαντική αύξηση ή απώλεια σωματικού βάρους
  7. αλλαγή στηνόρεξη ή στον ύπνο
  8. υπερβολική ανησυχία για την υγεία του μωρού

Μη διστάσετε να μιλήσετε στο γιατρό σας εάν αισθανθείτε πως έχετε κατάθλιψη.

Ακράτεια μετά τον Τοκετό

Είναι πλέον γνωστό τόσο στους Ειδικούς Ιατρούς αλλά και στο πλατύ κοινό πως οι μυς της πυέλου επηρεάζονται από την κύηση και τον τοκετό.

Ο τοκετός και όχι η κύηση αυτή καθεαυτή ειναι υπεύθυνος για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στους μυς που αποτελούν το μυικό πυελικό τοίχωμα. Η εκλεκτική Καισαρική τομή είναι η λύση για τις ασθενείς που φοβούνται τις τυχόν συνέπειες ενός φυσιολογικού η υποβοηθούμενου τοκετού.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτού του φαινομένου. Αυτοί μπορεί να ειναί γενετικοί, ανατομικοί, να έχουν να κάνουν με κάποια πρόσφατη η παλαιότερη νόσο ή φαρμακευτική αγωγή, τον τρόπο ζωής και φυσικά με το Μαιευτικό ιστορικό της ασθενούς.

Η χαλάρωση των συγκεκριμένων μυών έχει σαν αποτέλεσμα την  πρόπτωση της μήτρας, του κόλπου ή των κολπικών τοιχωμάτων και την ακράτεια των ούρων.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η εκγύμναση των μυών της πυέλου. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γυναίκες για να βελτιώσουν τους μυς αυτούς; Αν οι μυες αυτοί είναι υγιείς τότε στηρίζουν καλά την ουροδόχο κύστη, την μήτρα και ακόμα την τελική μοίρα του εντέρου.

Αν εξασκήσουμε τους μυς αυτούς τότε τους δυναμώνουμε. Έτσι ακόμα και στην περίπτωση που έχουν υποστεί μερική βλάβη μπορούμε να επανακτήσουμε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και να αντιμετωπίσουμε σε μεγάλο βαθμό την ακράτεια των ούρων.

Υπάρχουν τρεις βασικές ασκήσεις.

  1. Ας φανταστούμε ότι θέλουμε να ουρήσουμε αλλά προσπαθούμε να κρατηθούμε για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν μιμηθούμε το «σφίξιμο» αυτό χωρίς όμως να έχουμε την ανάγκη να τρέξουμε στο αποχωρητήριο τότε ουσιαστικά εξασκούμε τους μύες που ελέγχουν και συγκρατούν την ουροδόχο κύστη.
  2. Το ίδιο ισχύει και για την αφόδευση. Μιά εικονική κατάσταση ανάγκης όπου πρέπει να αναστείλουμε το αίσθημα της επείγουσας αφόδευσης μας βοηθά να καταλάβουμε ότι οι μύες που πρέπει να συσπασθούν είναι αυτοί γύρω από τον πρωκτό.
  3. Η τρίτη άσκηση είναι ένας συνδυασμός των δυό προηγούμενων. Σ’ αυτήν προσπαθούμε να πετύχουμε σύσπαση τόσο των μυών γύρω από την ουρήθρα, όσο και αυτών γύρω από τον πρωκτό.

Απαιτούνται περίπου 3 μήνες μέχρι να δούμε αποτελέσματα γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει πραγματικά θέληση για επιτυχία.